ابوالقاسم فردوسی توسی (۳۲۹ هجری قمری – ۴۱۶ هجری قمری، در توسخراسان)، شاعر حماسی ایرانی و سرایندهٔ شاهنامه حماسهٔ ملی ایراناست که آوازهٔ جهانی دارد. فردوسی را بزرگترین سرایندهٔ پارسیگو دانستهاند،[۳] که از شهرت جهانی برخوردار است. فردوسی را حکیم سخن، حکیم توس و استاد سخن گویند.
فردوسی دهقان و دهقانزاده بود. او آغاز زندگی را در روزگار سامانیان و همزمان با جنبش استقلالخواهی و هویتطلبی در میان ایرانیان سپری کرد. در نگاهی کلی دربارهٔ دانش و آموختههای فردوسی میتوان گفت او عربی میدانست اما در نثر و نظم عرب چیرگی نداشت. او پهلویخوانی نمیدانست اما مفهوم آن را دریافت میکرد. بههر روی، در شاهنامه هیچ نشانهای دربارهٔ پهلویدانی او نیست. پژوهشگران سرودن شاهنامه را برپایهٔ شاهنامهٔ ابومنصوری از زمان سی سالگی فردوسی میدانند. تنها سرودهای که روشن شده از اوست، خود شاهنامه است. سرودههای دیگری نیز از برای فردوسی دانسته شدهاند که بیشترشان بیپایه هستند. نامورترین آنها مثنویای به نام یوسف و زلیخا است. سرودهٔ دیگری که از فردوسی دانسته شده، هجونامهای در نکوهش سلطان محمود است. شاهنامه پرآوازهترین سرودهٔ فردوسی و یکی از بزرگترین نوشتههای ادبیات کهن پارسی است. فردوسی شاهنامه را در سال ۳۸۴ هـ ق.، سه سال پیش از بر تخت نشستن محمود، بهپایان برد و در ۲۵ اسفند سال ۴۰۰ هـ ق. برابر با ۸ مارس ۱۰۱۰۰ میلادی در هفتاد و یک سالگیاش ویرایش دوم را به انجام رساند.
فردوسی در منظومهٔ خویش هر جا که توانست از بزرگداشت خرد و دانش دریغ نکرده و از آن به نیکی نام برده و آن را مایهٔ رستگاری دانسته و از هرچه ایزدداده بهتر و برتر شمردهاست. در «پیشگفتار بایسنقری» نام فردوسی با «حکیم» همراه است. او افزون بر دانشهای روزگار و خواندههای بسیار، مردی ژرفنگر، آزاداندیش، تیزبین و نکتهسنج در رویدادهای گذشته و حال بود. فردوسی در شمار آن شاعران نهچندان پرشمار در زبان پارسی است که نجابت گفتار و پاکی سخن او آلوده نشده و حتی واژهای که زننده و ناسزا باشد از او سر نزدهاست. اثرگذاری فردوسی و شاهنامهٔ او بر زبان و ادب پارسی انکارناشدنیست. برگردانها، پژوهشها و چاپهای فراوانی دربارهٔ فردوسی و شاهنامه به بسیاری از زبانهای زندهٔ سراسر گیتی انجام شدهاست. برابرکتابشناسی فردوسی و شاهنامه گردآوری ایرج افشار با بهشمارآوردن سرودههای منسوب به فردوسی مانند یوسف و زلیخا تا سال ۱۳۸۵، ۵۹۴۲۲ شماره اثر در این سالها بهدست آمدهاست.
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پناه : نباید تو را جست با او نبرد - برارد به آوردگاه از تو گرد ... مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص(200تا210) (48:25)
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پناه : همانا نداند از آن شهر باز - نه خورشید از آن مهتر سرفراز ... مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص(260تا270) (48:03)
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پناه : به خم کمر ار گرفته کمر - بدان سان بیارد مر او را به بر ... مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص (310تا320) (46:15)
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پناه : شب و روز و گردان سپهر آفرید - خور و خواب و تندی و مهر آفرید ... مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص (330تا340) (47:38)
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پناه : فرستاد و فرزند را پیش خواند - بسی راز بایسته با او براند ...مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص (420تا430) (48:56)
شاهنامه خوانی با صدای آقای اسماعیل قادر پنا : از آهن میان سوده دل ز کین - نهاده دو دیده به ایران زمین ... مبتنی بر نسخه (چاپ مسکو) ص (480تا490) (47:59)